zoeken

Toekomstgericht scholen

Verbeter je personeelsstrategie
Heeft je onderneming de juiste capaciteiten en competenties in huis? Om als bedrijf in de toekomst succesvol te kunnen zijn, kijk je goed naar wat er op jouw medewerkers afkomt. Moeten zij in de toekomst andere werkzaamheden gaan uitvoeren? Dan heb je nu met het sectoraal scholingsplan de mogelijkheid om met een kleine investering een groot verschil te maken voor jouw medewerkers én het bedrijf.

Werknemers kunnen een opleiding, training of cursus volgen gericht op toekomstige taken, werk of beroepen. Hiervoor is een sectoraal scholingsplan ontwikkeld waarin het scholingsaanbod staat beschreven voor de transitie, die binnen de meest voorkomende functies plaatsvindt.

  • Traditionele drukker en nabewerker verdwijnt, de (proces)operator verschijnt
  • Grafisch technische DTP-er verdwijnt, de multimedia specialist verschijnt
  • Calculator, planner en orderbegeleider verdwijnt, de ordermanager als spin in het web verschijnt
  • Doorgegroeide vakman als leidinggevende verdwijnt, de leidinggevende als coach verschijnt
  • Aanbodgerichte verkoper van drukwerk verdwijnt, de crossmedia adviseur verschijnt

Belangrijke voorwaarde aan de scholing is dat er echt sprake moet zijn van toekomstgerichte scholing die in het belang is van de duurzame inzetbaarheid van medewerkers. Bedrijfsspecifieke scholing en scholing gericht op het verbeteren van het functioneren in de huidige functie komen niet in aanmerking voor subsidie.

Het programma Toekomstgericht scholen kan zowel aan een individuele medewerker, kleine groepen als aan grotere groepen werknemers worden aangeboden. Een leerambassadeur gaat samen met jou kijken voor welke (groepen) medewerkers, welke scholing interessant zou kunnen zijn.

Leercultuur verbeteren
Naast toekomstgerichte scholing is ook subsidie beschikbaar om de leercultuur te verbeteren. Een leercultuur is een cultuur waarin leren en scholing onderwerp van gesprek zijn en het vanzelfsprekend is dat medewerkers zich hiermee bezig houden. Hiervoor zijn workshops beschikbaar voor medewerkers en leidinggevenden waarbij ook maatwerk kan worden geleverd.

Het programma toekomstgericht scholen bestaat uit een:

  1. Adviesgesprek met een leerambassadeur (gratis)
  2. Workshop Leren Leren voor werknemers en leidinggevenden (gratis)
  3. Toekomstgericht scholingstraject (tot 75% subsidie op scholingskosten)
  4. Begeleiding en evalueren van het scholingsproject door de leerambassadeur (gratis)

Wat kost het?
Voor werknemers die onder de doelgroep vallen, geldt op de toekomstgerichte scholingstrajecten uit het sectoraal scholingsplan een subsidie van tijdelijk 75% voor KVGO leden. Je ontvangt 40% A&O Fonds subsidie vooraf en de Europese subsidie van 35% achteraf. Voor niet KVGO leden bedraagt de subsidie 35% op de scholingskosten.