zoeken

Grafimediabedrijven dreigen subsidie mis te lopen

Honderdduizenden euro’s die bedoeld zijn om grafisch medewerkers gezond te houden of te ondersteunen in hun ontwikkeling, zijn nog altijd niet benut. De klok tikt, waarschuwt het A&O Fonds Grafimediabranche. Aan het eind van 2023 vervalt namelijk de hiervoor bestemde subsidieregeling.

Het gaat om de MDIEU-regeling voor werkgevers in de grafimedia-, zeefdruk- of signbranche. Daarmee kunnen bedrijven voordelig aan de slag met gezonder roosteren, fit blijven in ploegendiensten of taakroulatie en functieverbreding. Tot 75% van de kosten voor zo’n traject worden vergoed, mits het traject voor 31 december 2023 is afgerond.

Subsidiedeadline is nog haalbaar

“Gelukkig is dat nog prima haalbaar. We hebben namelijk kant-en-klare programma’s ontwikkeld die aansluiten bij de vraagstukken die we in grafimediabedrijven zien. Die programma’s hebben hun waarde bewezen en je kunt er direct mee starten. Daar krijg je vanaf dag 1 ondersteuning bij. Hoe pak je het bijvoorbeeld aan, hoe neem je medewerkers mee? De activiteiten in de programma’s worden bovendien begeleid door ervaren professionals die thuis zijn in de grafimediabranche”, vertelt Richard Leloux, directeur van het A&O Fonds Grafimediabranche.

Ook regelingen voor instroom en opleiding

Het A&O Fonds Grafimediabranche presenteerde onlangs de Subsidiegids 2023. Daarin staan alle subsidieregelingen voor grafimediabedrijven op een rij. Naast de MDIEU-subsidies zijn er ook subsidies beschikbaar voor onder meer leerwerktrajecten (BBL), vakinhoudelijke opleidingen op het gebied van druk-, nabewerkings- en printtechnieken en operatorsvaardigheden, management & leidinggeven, sales & marketing, vormgeving & webdesign en machinetrainingen.

Zowel opleidingen op basis van open inschrijving als maatwerkopleidingen binnen het bedrijf komen in aanmerking voor subsidie. De subsidie kan oplopen tot 40% van de opleidingskosten (exclusief btw). Voorwaarde is wel dat bedrijven lid zijn van KVGO en daarmee bijdragen aan het A&O Fonds Grafimediabranche.

Kleine inspanning, groot effect

“Investeren in de ontwikkeling en duurzame inzetbaarheid van medewerkers in onze branche is ontzettend belangrijk”, zegt Leloux. “Het helpt om in te spelen op veranderingen in de markt, draagt bij aan een lager ziekteverzuim, zorgt dat medewerkers behouden blijven voor je bedrijf en zo zijn er nog tal van voordelen. Ik merk wel eens dat werkgevers opzien tegen de tijd dat het kost, zeker omdat ze al erg druk zijn. Maar je kunt ook klein beginnen. Dat levert vaak al heel veel op.”

Het A&O Fonds Grafimediabranche zet zich in voor een gezonde arbeidsmarkt in de grafische sector en goede scholing voor (potentiële) werknemers. Ook stimuleert het fonds de duurzame inzetbaarheid van medewerkers via Create your future (CYF). De activiteiten worden mede mogelijk gemaakt door partners KVGO, GOC, CNV, FNV en De Unie.

Klik hier voor meer informatie over de verschillende subsidieregelingen die het A&O Fonds Grafimediabranche biedt voor KVGO leden en andere regelingen waarvoor je wellicht in aanmerking komt.

Naar het overzicht

Het A&O Fonds Grafimediabranche 

heeft een brede doelstelling voor de aangesloten leden. De doelstelling bestaat uit:

• het verrichten van activiteiten op het gebied van onderwijs en ontwikkeling voor (potentiële) werknemers inde grafische sector

• het verrichten van activiteiten op het gebied van de arbeidsmarkt in de grafische sector waaronder begrepen het stimuleren van het aanbod van werknemers in de grafische sector.

• het mede-financieren van nationale en internationale subsidiabele activiteiten op het gebied van arbeidsmarkt bevorderende activiteiten