Zo zorgt Dobber dat goed eten, bewegen en slapen leeft bij medewerkers in ploegendiensten
Energiek uit de nachtdienst komen. Met de juiste voedingskeuzes is dit mogelijk. Met een vitaliteitstraject van het Create your future-project kregen ploegendienstmedewerkers van Dobber Healthcare Leaflets waardevolle handvatten op het gebied van voeding en slaap. “Het gedrag op de werkvloer is zichtbaar veranderd.”
Het menselijk lichaam houdt van een vast ritme. Je biologische ‘klok’ stuurt onder meer je organen en hormoonhuishouding aan. Zonder ritme raakt deze klok van slag. Dit kan lichamelijke en geestelijke problemen opleveren. Van relatief onschuldige klachten als slapeloosheid en een verhoogd stressniveau tot ernstiger aandoeningen als hart- en vaatziekten. Een verstoord bioritme openbaart zich bij ploegendienstmedewerkers in hun energie, gemoedstoestand en focus.
Slimme aanpassingen in je voeding, werk-privébalans en leefstijl kunnen het werken in de ploegendienst echter een stuk dragelijker maken. Het traject ‘Vitaal werk’ van GOC, in samenwerking met het Duurzaam Inzetbaarheid Centrum, ondersteunt grafische bedrijven hierbij. Zoals Dobber Healthcare Leaflets, waar het afgelopen jaar 21 medewerkers van de drieploegendienst werden getraind in de manieren waarop zij de nadelige effecten van het werken in ploegendiensten kunnen verminderen.
Vitaal werk bij Dobber
Dobber Healthcare is een onafhankelijke speciaal-drukkerij van farmaceutische producten. Het bedrijf levert grafische eindproducten, zoals etiketten en bijsluiters, aan de wereldwijde farmaceutische industrie. Bij het bedrijf werken ruim 150 medewerkers, verdeeld over de locaties in Alkmaar en Uitgeest. Een groot deel van de productiemedewerkers werkt in de drieploegendienst.
Zo ook Huib Molendijk. Hij werkt al vrijwel zijn hele werkzame leven in de grafische industrie, waarvan nu bijna tien jaar als snijder bij Dobber. “Bij Dobber merk je dat ze goed hebben nagedacht over alle stappen in het productieproces”, vertelt hij. “Ik heb goede randapparatuur – een hydraulische stapellift, een goede triltafel met luchtkogels en een automatische afstapelunit – die ervoor zorgt dat mijn werk een stuk lichter wordt. Daardoor kan ik alle handelingen met een rechte rug doen. Qua arbo staat alles dus goed op de rit, maar de omgang met de wisselende diensten is minder grijpbaar. Het vitaliteitstraject voelde daarom als een soort waardering. Een bevestiging dat ploegendiensten zwaar zijn en dat er wordt nagedacht over hoe ze het dragelijker kunnen maken voor ons.”
Praktische tips en tricks
Met het vitaliteitstraject wil Dobber Healthcare de medewerkers praktische tools aanreiken om fysiek en mentaal beter te kunnen omgaan met de dienstenwisselingen, vertelt HR-manager Mirjam van de Pol. Op aanraden van Tobi Boas, adviseur duurzame inzetbaarheid bij GOC, startten ze in augustus 2021 met de eerste groepen. Dat bleek een gouden greep. “Voor de initiële 15 plekken in het project meldden zich na de gezamenlijke kick-off maar liefst 42 medewerkers aan. Daaraan zagen we wel dat het onderwerp leeft. Uiteindelijk hebben we ervoor gekozen om te werken met drie groepen van zeven medewerkers. Zij zoomden samen met de docenten in op de onderwerpen fysieke en mentale vitaliteit en slapen en onregelmatige diensten.”
Behalve kennisdeling over hoe slaap werkt en de invloed van voeding daarop, was er aandacht voor de gezondheid van de individuele medewerkers. Huib: “We kregen bijvoorbeeld allemaal een persoonlijke gezondheidscheck, waaruit je biologische leeftijd kwam. Die van mij kwam uit onder de veertig, toch een mooie score voor een 55-jarige. Fijn om te horen dat ik onbewust al veel gezonde keuzes maak.”
Gezonde learnings
Wat Huib vooral meeneemt uit het vitaliteitstraject? “Welke gezonde voedingskeuzes je kunt maken om vol energie uit de nachtdienst te komen. Zo zie ik in de nachtdiensten veel collega’s suikers eten: koeken, chocola, van alles gaat erin. En logisch ook, als je moe bent ga je snacken. Terwijl je juist beter gefermenteerde dingen kunt eten, zoals yoghurt, kaas, leverworst, (rogge)brood en dergelijke. Die producten zorgen ervoor dat je verteringsmotortje rustig door blijft draaien. Suikers zetten je lijf juist in overdrive, met vermoeidheid tot gevolg. En daarnaast eet je natuurlijk liefst zoveel mogelijk onbewerkte voedingsmiddelen, krijg je genoeg beweging – maar vermijd je juist krachttraining tijdens de nachtdienst – en bouw je een goede slaaproutine in. Zelf bleek ik soms te vroeg te gaan slapen. De melatonine aanmaak was dan nog niet begonnen. Allemaal dingen waar ik me nu bewuster van ben.”
Kennisdeling in organisatie
Ook een goede tip: water drinken bij vermoeidheid. Om medewerkers daarin te stimuleren, regelde HR-manager Mirjam herbruikbare waterflessen. De beste tips en tricks uit het traject bundelde ze bovendien in een lijst die ze via de memoborden met de overige medewerkers deelde. “Binnenkort starten we met een volgende groep collega’s die het traject gaat volgen, maar in de tussentijd proberen we op deze manier al zoveel mogelijk praktische informatie te delen. Natuurlijk dragen ook de eerste deelnemers, zoals Huib, en de teamleiders daar een belangrijk steentje aan bij. Zij zijn onze ambassadeurs. Als bedrijf kunnen wij wel allerlei goedbedoelde informatie delen, maar de échte verandering zie je als collega’s bij elkaar zien dat bepaalde leefstijlveranderingen daadwerkelijk effect hebben. Sinds het vitaliteitstraject zien we inderdaad veranderingen op de werkvloer. Daar hebben we het voor gedaan.”
Een vitaliteitstraject in jouw bedrijf?
Wil jij ook een vitaliteitstraject in jouw bedrijf? Check de programma’s en subsidiemogelijkheden op createyourfuture.nl. Jouw subsidie kan oplopen tot wel 75 procent. Er zijn vier inspirerende programma’s die hun waarde bewezen hebben bij bedrijven in de grafimediabranche. Ze worden afgestemd op de situatie in jouw bedrijf. Daar krijg je vanaf dag 1 ondersteuning bij. Je kunt tot en met 31 december 2023 gebruikmaken van de programma’s.